Sunatoarea (Hypericum perforatum) este o planta erbacee, perena, cu tulpina dreapta, ramificata in partea superioara, usor lemnoasa in partea de jos, prevazuta de-a lungul ei cu doua muchii, glabra si inalta pana la 1m. Frunzele, dispuse opus, sunt sesile, oval-eliptice, glabre si contin numeroase pungi secretoare, dand impresia ca prezinta puncte translucide (cand sunt examinate prin transparenta), de unde si denumirea de "perforatum" data acestei specii. Florile sunt grupate in varful tulpinii si ramurilor, sunt hermafrodite, pentamere; periantul este format din 5 sepale si 5 petale de culoare galben-aurie, iar androceul din stamine numeroase. Infloreste din iunie pana in septembrie. Fructul este o capsula ovala.

 

Produsul vegetal folosit: partile terminale (de 20-30 cm) inflorite (Herba Hyperici)
Principii active: derivati antracenici (hipericina, pseudohipericina), ulei volatil, flavonozide avand ca aglicon hiperina, acizii cafeic si clorogenic, tanin.

 

Legenda spune ca sunatoarea a aparut acolo unde a curs sangele lui Ioan Botezatorul, cand a fost decapitat. Diavolul se temea atat de mult de puterea sa, incat a intepat frunzele, incercand sa distruga planta. Intr-adevar, daca ne uitam la lumina, observam parca niste „intepaturi” mici pe frunze.


In unele regiuni din Romania, pe data de 26 iunie, se impletesc coronite de sunatoare care se atarna in casa pentru a ocroti de boli si saracie.