Depresia este cea mai raspandita stare psihica patologica. Se manifesta ca stare de tristete, pesimism, dezinteres generalizat, lipsa puterii dar si a dorintei de concentrare si de comunicare. Aproape fiecare persoana sufera de depresie la un moment dat in viata, din diverse motive. Este o boala care poate afecta atat femeile, cat si barbatii de orice varsta, indiferent de mediul in care traiesc. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 5-10% din populatia lumii* sufera de depresie.

 

Prevalenta este mai mare la femei decat la barbati (2/1) si creste o data cu varsta, n special dupa 50 de ani. Sunt de asemenea mai expuse persoanele necasatorite fata de cele casatorite, familia jucand un rol important n anihilarea sau diminuarea fenomenului psihopatologic prin coeziune familiala si adaptabilitate.


Depresia (de la latinescul "depressio" = coborare, afundare) constituie un fenomen psihopatologic caracterizat prin pierderea sau scaderea interesului si dispozitie depresiva (tristete, deznadejde, lipsa sperantei, descurajare).

 

Depresia poate sa aiba ca punct de plecare un esec, o pierdere, o stare de stres accentuat sau prelungit, anumite nerealizari sau incapacitati. Asemenea factori, prin asociere si/sau repetare, pot, cu atat mai mult, sa dea indicatii privind originea depresiei.

Boala are un caracter complex, bipolar, cu perioade de acalmie psihica, alternand la inceput cu forme usoare de tristete. Cei afectati devin extrem de necomunicativi, iar cei din jurul lor au sarcina delicata de a adopta o atitudine pozitiva fata de ei, cultivandu-le speranta de vindecare si de reluare a activitatii normale.

 

* Khandelwal S. Conquering Depression: You can get out of the blues, World Health Organization, 2001