Despre depresie

Cauzele si simptomele depresiei

Starea de depresie usoara poate fi legata de o serie de cauze fizice, cum ar fi o alimentatie neadecvata, lipsa exercitiilor fizice sau de unele boli de sezon, precum gripa.

 

Cand o persoana este depresiva, ii sunt afectate abilitatile psihice si fizice. Aceasta stare poate sa persiste pe parcursul mai multor saptamani, luni si chiar ani.

 

 

 


Cele mai frecvente semne ale instalarii depresiei:

  • Un sentiment de "inutilitate", suparare si anxietate;
  • Oboseala, lipsa de energie, insomnie;
  • Lipsa interesului pentru activitatile cotidiene;
  • Probleme de alimentatie, crestere sau scadere in greutate;
  • Dificultate in luarea deciziilor, lipsa concentrarii, iritabilitate;
  • Sentimente de vinovatie, neajutorare, inutilitate.

 

Prin ce se manifesta aceasta afectiune?

 

Printr-o gama larga de sentimente si predispozitii, printr-o continua stare de tristete, prin pierderea increderii in sine. Lipsa de bucurie in fata lucrurilor care, altadata, ar fi fost placute si interesante, pesimismul accentuat, sentimentul de neajutorare, de vinovatie sau de zadarnicie sunt alte manifestari ale acestei afectiuni.


Semnele aparitiei depresiei pot fi si lipsa poftei de mancare, consumul de alcool sau fumatul excesiv, scaderea libidoului sau chiar disfunctionalitati sexuale.


Uneori, apare si asa-numita depresie mascata, de care nu-si da seama nici persoana vizata direct de depresie. Manifestarile comportamentale ale celui in cauza devin automate si nu tradeaza in nici un fel starea sa psihica, iar lipsa de comunicare si a constientizarii problemelor de sanatate face, adeseori, vindecarea dificila.


Este foarte importanta diagnosticarea corecta si la timp a simptomelor depresiei, fara tratament ele putandu-se prelungi luni sau chiar ani. Datele statistice arata ca doua din trei persoane suferind de depresie nu au primit tratament pentru ca afectiunea lor nu a fost corect diagnosticata. Frecvent se pot instala limitarea capacitatii de munca, atentie limitata acordata familiei, prietenilor etc.