Fie ca este vorba de tulburarile afective din lunile de iarna, fie de astenia de primavara, depresiile sezoniere sunt un fenomen tot mai intalnit in ziua de azi.

Temperaturile scazute si zilele intunecate de iarna pot accelera instalarea depresiei. Americanii chiar au gasit o denumire pentru starea de spirit asociata cu anotimpurile, numind-o "tulburare afectiva de sezon". "Daca te cuprinde doar starea de melancolie, vremea ti-a afectat buna dispozitie. In schimb, daca nu ai chef de nimic, dormi prea mult, iti pierzi interesul pentru anumite lucruri pe care le faceai in mod obisnuit sau daca mananci prea mult, te confrunti cu o tulburare afectiva de sezon", spune dr. Douglas Jacobs, psihiatru la Facultatea de Medicina de la Universitatea Harvard.

 

 

 

 

 

Depresia de iarna

Poate fi declansata de reducerea luminii naturale, de temperaturile mai scazute din lunile de iarna.

Aceasta tulburare este mai intalnita in climatele nordice si la persoanele tinere si este declansata de sezonul de toamna sau iarna. Simptomele nu apar in alt sezon si se repeta cel putin doi ani la rand. Afectiunea se poate trata si raspunde foarte bine la fototerapie.

Depresia de primavara

Apare la trecerea dintre iarna si primavara, atunci cand creste durata zilei. Ea se poate manifesta prin cefalee, palpitatii, nervozitate, scaderea memoriei, comportament labil sau astenie - semne datorate eforturilor de adaptare ale organismului la un nou bioritm.

Astenia de primavara nu este legata de nici o afectiune. Ea va face sa spuneti: "Nu stiu ce se intampla, dar sunt extenuat". Aceasta stare de oboseala este extrem de raspandita in ziua de astazi!
Cata lume nu se plange in prezent de lipsa tonusului, de scaderea formei fizice, de o stare de rau prezenta dar care nu poate fi clar definita? Aceste semne se manifesta la persoanele care sunt supuse unor examene medicale, iar examenul clinic si de laborator nu evidentiaza nicio modificare.
Din punctul tuturor de vedere, aceste persoane au o stare buna de sanatate, care nu justifica necesitatea unui tratament particular, insa, se simt obosite in permanenta si nu se afla in forma lor optima.